2012-07-18

Stardoll.com nuo popierinių lėlių iki milijoninės industrijos

Sveiki,

Na matau,kad žmonės nori įdomių straipsnių, kuriuos rašydavau anksčiau ir vadindavau juos "stardoll publicistika". Taigi, iš ties man visada būdavo tokius rašyti, nes gali patyrinėti, parodyti savo nuomonę, pateikti įvairiausius faktus. Sutinku, su komentatoriais, svarbu yra pranešimo kokybė, o ne jų kiekis. Argi dešimt pranešimų su viena nuotrauka ir prierašu po ja "Naujas rūbas, daiktas. Ką manot, įsigysit?" atperka gerą straipsnį, kurį paskaitęs susimąstai, sužinai kažką naujo? Nenoriu reikštis, kad mano straipsniai geri. Senokai berašiau stardoll'o tematika, bet sprendžiant iš savo dviejų parašytų kalbų (praktikai ir egzaminui) ir gavus maximalius balus, galiu savimi pasitikėti, kad rašyti, dėstyti protingai savo mintis, nuomonę, faktus ir argumentus moku. Taigi, šiandien pristatau straipsnį- "Stardoll.com nuo popierinių lėlių iki milijoninės industrijos. Tai bus straipsnių serija. Taigi pristatau pirmąjį.


Stardoll.com 2006-ieji

 

Dauguma dabartinių žaidėjų stardoll'ą ėmė žaisti vėliau, negu jis buvo įkurtas 2006 metais. 2006-ieji buvo stardoll.com pirmieji metai. Anksčiau stardoll'as tebuvo internetinis portalas kuriame galėjai aprengti vadinamas "popierines" žvaigždžių lėles. Laikui einant švedams (stardoll.com savininkams) pamačius, jog "Paperdoll heaven" (taip vadinosi stardoll'as pradžioje) neša nemanką pelną, bei žaidėjų skaičių, tad nuspręsta portalą su popierinėmis lėlytėmis padaryti didesnį, pelningesnį bei įdomesnį. Įdomumas atskleidė kai "Paperdoll heaven" po uždarymo ir "remonto" tapo stardoll.com. Žaidėjai galėjo kurti savo "popierinę lėlę" kurti jai virtualius namus, eiti apsipirkti. Žinoma, įkūrėjai nebuvo kvaili ir iš to sugalvojo darytis sau pelną, bet pradžia nebuvo tokia įžūli. Starplazoje tik kelios parduotuvės, kurioje galėjo pirkti visi ir viską, bėgant laikui žaidėjai susidūrė su pinigų nebuvo problema, kurių gaudavo tik susikūrus anketą. Tada, stardoll'as padarė privilegiją "Superstar" kurią užsisakius, gauni tam tikrą sumą stardollerių (žinoma už tai mokėdamas savuosius, bet dažniau tėvų pinigus) gali imti pirkti rūbus ir daiktus pažymėtus su žvaigždute (tik superstar'ams). Žinoma, kad gi nenorėtų turėti žaidime daugiau pinigų, gražesnės lėlytės ir gražesnių drapanėlių? Bet tada, tebuvo labai mažai tų kurie galėjo puikuotis, kad yra "Superstar", nes pačioje pradžioje ši privilegija buvo įmanoma tik Švedijoje, Anglijoje ir kitose ne trečiosiose Europos bei pasaulio šalyse.

  DKNY parduotuvė- išgarsinusi stardoll'ą ir atnešusi milijonines pajamas?

 Su mėnesiais stardoll'as pajuto kokius pinigus neša žaidėjai kurie užsisako superstar (ir jų vis daugėjo). Nešamas pelnas leido kūrėjams gerinti žaidimo kokybę, atsirado daugiau parduotuvių, pasirašytas kontraktas su dizainere Donna Karan (DKNY mados namų dizainere) kuri savo 2006 metų kolekciją Autumn- winter leido paversti į virtualią kolekciją stardoll'e ir ją pardavinėti, buvo kalbama,kad už savo kolekcijos perteikimą į virtualią erdvę stardoll'e nuo 2006 iki 2010 (kol buvo DKNY parduotuve stardoll'e) Donna Karan iš stardoll'o uždirbo milijoną JAV dolerių. Iki šiol stardoll'e Donna Karan rūbai (ypač pirmųjų kolekcijų yra laikomi antikvariatu,vertingiausiais rūbais, kurie iki šiol neša stardoll'ui milžiniškas pajamas. Pačios pirmosios kolekcijos nebuvo prilygstamos nei dizainui, nei vertingiausioms kurios DKNY kolekcijos buvo vėliau.

 
DKNY parduotuvė buvo pati vertingiuasia, bei pati pelningiausia parduotuvė stardoll.com istorijoje.

 

Lėlės, kurios tą pirmąjį DKNY sezoną buvo superstar'ės ir turėjo sau galimybę įsigyti visą, pusę ar dalį parduotuvės po nepilnų metų imtos vadinti milijonierėmis. Reikia pripažinti, jog Donna Karan savo vardu stardoll'ą išgarsino, į jį po parduotuvės atidarymo ėmė registruotis vis daugiau žaidėjų, automatiškai kilo ir pelnas, kolekcija buvo išparduota, atsirado kita. Taip ėmė suktis stardoll'o ratas nešantis pinigus, žaidėjus ir milijonines pajamas. Tad, mano manymu stardoll'as neapsiriko tą dieną kai pasirašė kontraktą su Donna Karan.

Daugiau žaidėjų, daugiau pinigų- didesnės galimybės

Baigiantis pirmiesiems stardoll'.com gyvavimo metams, atsiradus daugiau žaidėjų stardoll'as uždirbdamas nemenką pelną galėjo sau tobulinti žaidimą vis labiau ir labiau, atidaryta kosmetikos parduotuvė "Sephora" (kuri yra ir realybėje), vardas "Sephora" atnešė taipogį nemenką uždarbį  ne tik stardoll'ui bet ir kampanijai "Sephora". Starplazoje atsirasdavo vis daugiau dizainerių drabuželių, naujas prekės ženklas Hot Buys (karšti pirkiniai) kurie pasirodydavo per mėnesį sudarytomis datomis, buvo garsiu dizainerių rūbų kopijos (dėl kurių plagijavimo stardoll'as gavo ne vieną šaukinį į teismą iš tokių mados namų kaip "Chanel" "Miu miu" ir pan.) Taip ir ėmė sėkmingai suktis stardoll'o ratas, kuris po šešerių metų taps mega turtingu portalu....

 
"Sephora" kosmetikos parduotuvė leido žaidėjams grąžinti savo lėlės, kosmetikos kainos tais laikais buvo tiesiog juokingos palyginus su dabar....


Hot Buys spalis, 2006. Pradžioje Stardoll'as turėjo problemų dėl plagijavimo su garsiais mados namais.

Kelias tolyn

Apibendrinant, 2006-ieji buvo sėkminga pradžia stardoll.com. Ši pradžia leido kūrėjams plėstis, kurti ir realizuoti vis daugiau savo idėjų ir versti jas tikrove virtualioje savo erdvėje, bei iš to nemenkai uždirbti. Kitas straipsnis- 2007-ieji, kokius juos pamenu aš. Jau greit. 



Ieva.

7 komentarai:

Anonimiškas rašė...

BRAVO Ieva!!! Suzinojau daug naudingo, labai patiko straipsnis,daugiua tokiu

Indraya rašė...

puiku

mia477 rašė...

Nuostabus straipsnis! Laukiu vis daugiau ir daugiau ...

Feeeeew rašė...

Tikrai šaunus straipsnis ! O kada bus kitas straipsnis ?

Anonimiškas rašė...

Puikus straipsnis,daug ko sužinojau :)

▲Princess Pichu▼ rašė...

Šaunus straipsnis! Labai patiko. :)

Anonimiškas rašė...

Įdomu

Stardoll