2009-11-19

Kalėdiniai sausainėliai ;P




Labukas. Taigi , artėja Kalėdos. Maisto prekių parduotuvės , prekybos centrai ir visi kiti jau absiaubsti kalėdiniais žaisliukais , skanėstais , dovanomis ir t.t. Nusprendžiau jums atskleisti gerą kelėdinių saisainėlių receptą. Labai skanūs , ir gražūs.;}}
Štai ko jums reikės ::

• 200g sviesto (80-82 proc.)
• 2 didelių kiaušinių
• 1 puodelio rudojo cukraus
• 1/3 puodelio baltojo cukraus
• vanilino žiupsnelio
• citrinos žievelės
• citrinos emulsijos (keli lašai)
• 1 a.š. valgomosios sodos
• apie 3 puodelių kvietinių miltų

Prieskonių:
• malto imbiero 2 v.š.
• malto cinamono 2 v.š.
• maltų gvazdikėlių 1/2 a.š.
• malto kardamono 1/2 v.š.
• malto muskato 1/2 v.š.

Glajui:
• 1 didelio kiaušinio baltymo
• 100-200 g cukraus pudros
• 1/2 a.š. citrinos rūgšties
• valgomųjų dažų (nebūtinai)

Kaip gaminu ?? ;}

1. Šįkart gaminau kiek kitaip: sviestą ištirpinau karšto vandens vonelėje (įdėjau sviestą į indelį, kurį pamerkiau į karštą vandenį). Tuo metu kai sviestas tirpo, įmušiau du kiaušinius, sudėjau abiejų rūšių cukraus, vanilino ir gerai išmaišiau viską. Tuomet sudėjau visus prieskonius, citrinos žievelę, citrinos emulsijos, dar kartą išmaišiau. Kai sviestas ištirpo, supyliau į dubenį su cukrumi ir kiaušiniais, gerai išsukau masę.

2. Tada sumaišiau sodą su puodeliu miltų, subėriau miltus su soda, maišiau tešlą, po truputį pildama vis daugiau miltų. Miltų pyliau tiek, kad tešla neliptų prie rankų, tačiau ir nebūtų per kieta, o tokia tarsi guminė, tampri. Tada susukau ją į gumulą, padėjau ant lėkštutės, uždengiau maistine plėvele ir padėjau į šaldytuvą visai nakčiai.

3. Kai išsitraukiau tešlą, rankose gumulą sušildydavau, kočiojau ant miltuoto paviršiaus, lakšto storis buvo maždaug 0.3-0.5cm, formeles pamirkiau miltuose ir, išspaudžiusi, dėjau ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Ssausainėlių partiją pašaudavau įkaitinton 180°C laispnių orkaitėn ir kepdavau 15 min.

4. Glajų paruošdavau, tiesiog išplovusi kiaušinį su lukštu po tekančiu vandeniu ir jo atskirtą baltymą sumaišiusi su daug cukraus pudros. Citrinos rūgštis glajų daro pikantiškai skanesnį, su rūgštele, ir balina – ant apskrudusių sausainėlių tai atrodo labai puikiai. Tiesa, glajus turi būti gerokai tirštas ir sunkiai nuvarvėti nuo sausainėlių, toks greitai džiūva ir yra kokybiškas. Geriausią jį tepti ant jau atašusių sausainių. Galima naudoti valgomuosius dažus, bet šiemet pagalvojau, kad man labai dailiai atrodo paprasti “monochrominiai” sausainėliai, tada jie atrodo namiškesni, šiltesni, tikresni ir labiau Kalėdiški… :)

Jei nori nustebinti savo giminaičius ir padaryti kalėdinę dovaną , šis receptas kaip tik jums. ;}}Tikra dovana kalėdoms , padarytas savo pačiomis rankomis .;Pp

Komentarų nėra:

Stardoll